P O S L A N I E

• Občianske združenie Združenie pre rozvoj mikroregiónu Vážska vodná cesta (ďalej len združenie) je právnickou osobou vzniklou a registrovanou podľa zákona č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov v znení zákona č. 300/1990 Zb, č. 513/1991 Zb. a č. 62/1993 Z.z. Je dobrovoľné, nepolitické, nezárobkové, nezávislé, združuje členov na základe ich slobodného rozhodnutia a spoločného záujmu. Je právnickou osobou, v právnych vzťahoch vystupuje vo vlastnom mene a za svoje záväzky zodpovedá celým svojím majetkom, členovia združenia neručia za záväzky združenia. Je založené na dobu neurčitú.

• Účelom združenia je v súlade so zákonnými normami na území Slovenskej republiky iniciovať a podporovať prípravu rozvojových projektov a vytvárať organizačné, právne predpoklady pre ich realizáciu v mikroregióne Vážska vodná cesta, osobitne:
    1. - iniciovať prípravu, tvorbu a aktualizáciu programov sociálneho a hospodárskeho rozvoja miest obcí, podnikateľských subjektov a neziskových organizácií v regióne iniciovať partnerstvo a spoluprácu pri realizácii rozvojových projektov za účasti domácich i zahraničných investorov osobitne aktivizovať aktivity pre účasť na čerpaní pred a povstupovej pomoci EÚ a krajín ES.
      - podporovať, vytvárať podmienky a koordinovať činnosti a služby pri príprave a realizácii rozvojových programov v regióne vo väzbe na projekt E-81 Vážska vodná cesta s prepojením na projekt E-30 Vodná cesta Dunaj - Váh - Odra
      - budovať regionálne štruktúry združenia, afilácie, informačné centrá prvého kontaktu a vybudovať a podporovať regionálny informačný systém o investičných a neinvestičných rozvojových akciách a príležitostiach pre partnerstvo pri realizácii rozvojových projektov vrátane účasti zahraničných investorov.
  • Cieľmi združenia sú najmä:

• podpora rozvoja občianskeho života a spolkovej činnosti,

• podpora rozvoja regionálnych podnikateľských aktivít, rozvoja turizmu, cestovného ruchu a služieb,
    • podpora a rozvoj spoločenského života, kultúrnych a športových aktivít,
    • podpora a rozvoj školstva, vedy a vzdelávania, účasť na príprave mládeže na povolania, na rekvalifikácii ľudí v produktívnom veku a podpory rastu zamestnanosti,
    • podpora a aktívna účasť na koordinácii a realizácii rozvojových projektov miest, obcí a podnikateľských subjektov v mikroregióne,
    • účasť na tvorbe a riešení vzťahov a náväzností hospodársko-priemyselných, obchodno-finančných, prístavných a oddychových zón a centier,
    • podpora enviromentálnych aktivít a ochrana ekologických záujmov obyvateľstva
    • podpora a aktívna účasť na rozvoji a vzniku priemyselných a oddychových zón a subzón, s poskytovaním kooperačných kapacít a služieb pre ich užívateľov vrátane účasti na príprave projektov a na tvorbe podmienok na čerpanie eurofondov a iných zdrojov zahraničnej pomoci v súvislosti so vstupom do EÚ.
    • zahraničné aktivity vo vzťahu k združeniam s obdobným zameraním v záujme výmeny skúseností, vyhľadávania a sprostredkovania strategických partnerov pre podnikateľské subjekty, mestá a obce v mikroregióne,
    • publikačné aktivity a prezentácia rozvojových programov, rast informovanosti odbornej a neodbornej verejnosti o prínosoch rozvojových projektov
    • sprostredkovanie a účasť na tvorbe legislatívnych podmienok, motivačných mechanizmov a zvýhodneniach domácich i zahraničných investorov
  • V záujme naplnenia svojich cieľov združenie aktívne spolupracuje s organizáciami a inštitúciami v Slovenskej republike i v zahraničí, ktoré majú obdobné poslanie. Združenie aktívne spolupracuje s orgánmi a organizáciami štátnej správy a miestnych samospráv.