Č L E N S T V O

Členom združenia môžu byť občania, fyzické osoby a právnické osoby bez ohľadu na národnú, náboženskú, politickú či spoločenskú príslušnosť, ktoré sa stotožňujú s účelom a cieľmi združenia, súhlasia so stanovami a chcú sa aktívne podieľať na plnení cieľov združenia a rozvíjať jeho aktivity.
     Združenie má riadnych a čestných členov. Členstvo v združení je neprenosné.
     Riadnymi členmi združenia sú občania, fyzické a právnické osoby, ktoré prejavili záujem o členstvo podaním prihlášky za člena a zaplatením členského príspevku a ich prihláška bola prijatá rozhodnutím príslušného orgánu združenia.
     O prijatí za člena združenia pri jeho vzniku rozhoduje na základe písomnej prihlášky ustanovujúce valné zhromaždenie združenia.
     Po vzniku združenia rozhoduje o prijatí za riadneho člena výkonný výbor združenia. Rozhodnutie o prijatí alebo zamietnutí žiadosti o členstvo oznámi výkonný výbor záujemcovi najneskôr do 30 dní odo dňa obdržania žiadosti.
     Členstvo vzniká, na základe rozhodnutia o prijatí, dňom uhradenia členského príspevku. Dňom uhradenia sa rozumie deň pripísania členského príspevku na účet združenia.
     Za čestného člena združenia sa považuje právnická alebo fyzická osoba, ktorá významne napomáha plneniu cieľov združenia.
     O prijatí čestného člena rozhoduje valné zhromaždenie. Čestní členovia sú oprávnení zúčastňovať sa na podujatiach organizovaných združením a hlasovať hlasom poradným na zasadnutiach valného zhromaždenia združenia. Čestní členovia nie sú povinní uhradiť členský príspevok. Ostatné členské práva a povinnosti vyplývajúce z týchto stanov sa vzťahujú aj na čestných členov združenia.

Zánik členstva nastáva :

a) písomným oznámením člena o vystúpení,
    b) úmrtím člena resp. zánikom právnickej osoby,
    c) vylúčením na základe odôvodneného rozhodnutia výkonného výboru a to najmä v prípade:
    - profesijné neetického konania, ktoré poškodzuje poslanie, ciele, záujmy alebo dobré meno združenia,
    - hrubého porušenia alebo opakovaného menej závažného porušenia stanov združenia,
    d) zánikom občianskeho združenia.
     Člen, ktorého členstvo zanikne z dôvodov špecifikovaných v odstavci písmeno c) a d) nemá nárok na vrátenie uhradeného členského príspevku resp. jeho alikvotnej časti.